Wegh der Weegen

Logo Stichting Wegh der Weegen
Logo Stichting Wegh der Weegen

Ventweg van de A28 wordt de Amersfoortseweg genoemd. Op het eerste gezicht is er niets bijzonders aan de  N237 tussen Zeist en Amersfoort. Maar wie er oog voor heeft kan nog veel zien  van de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse aanleg. De vakkenstructuur voor buitenplaatsen langs de weg is nog herkenbaar.

Via Appia
De door Jacob van Campen in 1647 ontworpen weg was 60 meter breed en 11 kilometer lang. Geen weg in de Republiek kon daar halverwege de zeventiende eeuw aan tippen. Aan beide zijden van de weg waren in totaal 25 vakken uitgezet voor de aanleg van buitenplaatsen. Als inspiratiebron voor de aanleg verwees men naar de romeinse Via Appia.

Stichting Wegh der Weegen
In Tijdschrift Monumenten is onlangs een artikel verschenen over de weg. Het artikel is gebaseerd op interviews met de voorzitter van Stichting Wegh der Weegen, Hans Voorberg, en de schrijvers van het boek Wegh der Weegen: de ontwikkeling van de Amersfoortseweg 1647-2010 (Amsterdam Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij 2010): Jaap Evert Abrahamse en Roland Blijdenstijn.
Stichting Wegh der Weegen wil de historie van de weg onder de aandacht brengen. Nadere informatie is te vinden op http://www.weghderweegen.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s