Monumenten

51489

Herbestemming is in tegenwoordig.
Fabriek wordt bedrijfsverzamelgebouw, watertoren wordt woonruimte, postkantoor winkelcentrum. Rijksdienst Cultureel Erfgoed heeft een Nationaal programma herbestemming ingericht om kennis te bundelen en initiatieven te ondersteunen.

Herbestemming is meer dan verbouwen alleen.
Een nieuw gezicht voor een oud gebouw is niet voldoende. Oud heeft ook een nieuwe betekenis nodig. Mensen van nu moeten zich daarin kunnen herkennen. Dan staan ze gemakkelijker open voor de context van vroeger: de broodfabriek, de veevoederfabriek.

Bij het Amersfoortse Belgenmonument draait het om betekenis geven. Wat betekent dit monument nog voor ons? Ooit werd het gebouwd ter herinnering aan oorlogsleed en als bedankje aan Nederlanders voor hun hulp. Kunnen we het nu als vredesmonument waarderen? Word het een plaats van bezinning? Het historische verhaal kan helpen om het monument van nu zin te geven. Lees het artikel op http://www.isgeschiedenis.nl.

Bij de voormalige Cereol-fabriek was een forse ingreep nodig. Na de brand in 2008 was van de binnenkant weinig over. Nu is de fabriek onderdeel van de nieuwbouw aan de rand van de jaren dertig woonwijk Oog in Al.  Van buiten is de fabriek hersteld, van binnen getransformeerd tot cultuurhuis. School, bibliotheek en cultureel centrum onder een dak. Lees voor het verhaal over de fabriek het artikel in Tijdschrift Monumenten.MON7_8-12_Cereol

(afbeelding Belgenmonument bron: Archief Eemland)

Plaats een reactie