Utrecht Catharijnesingel

Singels Utrecht #CU2030

Utrecht Catharijnesingel 1859
Catharijnesingel met gasfabriek 1859

Het water is terug. Ruim veertig jaar na het dempen van de Catharijnesingel staat er weer water in. Gemeente Utrecht organiseert een feestelijke onthulling van de singel nieuwe stijl. Met strakke kades en een stukje groene oever. Water als omlijsting van grootschalige nieuwbouw.

Singelpark
Hij dateert al uit de 12e eeuw. De singel of stadsbuitengracht. Tot in de 19e eeuw was er veel scheepvaartverkeer op het water. Het was onderdeel van een handelsroute tussen Keulen en Amsterdam. Schepen konden via de Leidsche Rijn, de singel en de Vecht naar de hoofdstad varen. Nadat de stadsmuren waren afgebroken legde Jan David Zocher na 1830 een park aan langs de singel. Dit park is nog steeds de favoriete bestemming voor hardlopers en wandelaars.

CU2030
Het water is onderdeel van dat grote project: CU2030. De vernieuwing van het Utrechtse stationsgebied is het grootste stedelijke vernieuwings-project van ons land. Voorlopig is het nog niet klaar . Maar een paar mijlpalen zijn er al: TivoliVredenburg, het nieuwe stadskantoor, het vernieuwde station. Met de terugkeer van het water is de overgang van de oude naar de nieuwe stad vloeibaar gemaakt.

Lees het artikel over de Utrechtsesingels in Tijdschrift Oud-Utrecht nr. 4 2003 en zie de video op Duictv #duicnl

Plaats een reactie